top of page
  • Editor

1 dönüm güneş enerjisi maliyeti

Güncelleme tarihi: 10 May


güneş panelleri, güneş enerjisi santrali
1 dönüm güneş enerjisi maliyeti


Piyasada sıkça kullanılan ve SolarKonsept’in de projelerinde yer verdiği 545 Wp bir güneş paneli yaklaşık 2,5 m2 yer kaplamaktadır.


1 dönüm ges kurulumunda tahmini bir hesap yapmak için örnek olarak 545 Wp bir panel üzerinden değerlendirme yapalım. Ve başlayalım:


Panelleri silme yerleştirseydik m2 başına 218 w enerji üretebilirdik.


Çatıya güneş panellerini silme yerleştirseydik 19 panel ile 10 kw güç üretimi sağlayacak ve yaklaşık 50-60 m2 yer kaplayacaktık.


Tabii çatıda yerleşim esnasında bırakılacak boşlukları göz önünde bulundurursak 100 m2 çatı alanında 10 kWp gücünde kurulum yapmamız mümkün olacaktır.


1 dönüm güneş enerjisi maliyeti ne kadar?


1 dönüm güneş enerjisi maliyeti hesaplamamıza geçtiğimizde. 1000 m2 arazi arazi üzerine 100 kW kurulum yapacağımızı varsayabiliriz. Bu sayede 100 kW kurulum tahmini üzerinden yapılan hesapla 1 dönüm güneş enerjisi maliyeti 2024 yılında yaklaşık 50-55.000$ dır.


Çatıda güneş panelleri
Çatı güneş santrali

Projenin ayrıntıları ortaya çıktığında tüm hesaplamalar mutlaka değişecektir. Çatı ve arazi kurulumlarında yürüme yolları, elektrik ekipmanları için bırakılacak pay, gölgelenme alanlarının boş bırakılması ve panellerden max. verim alabilmek için panellere verilecek eğim nedeniyle paneller arasında bırakılacak boşluklar, hazırlanacak elektrik projesinde ortaya çıkacaktır.


Büyük arazi kurulumları yani arazi ges – güneş enerjisi santrallerinde traktör yolları, yürüyüş yolları, trafo ve bekçi binaları için de yer ayırılacağını kenara not etmemizde fayda vardır.





Flamingo kızlar ve güneş panelleri
Güneş panelleri





Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page