top of page
  • Editor

Bir eve yetecek güneş paneli fiyatı ne kadar 2024?

Güncelleme tarihi: 17 Nis


ev çatısı, güneş panelleri
Bir eve yetecek güneş paneli fiyatı ne kadar 2024?

İnsanların güneş enerjisi sistemleri ve santrallerle ilgili ilk aklına gelen bu sorunun cevabı ve tüm ayrıntılara bu yazıda ulaşacaksınız. Panel, inverter, konstrüksiyon, mühendislik, işçilik ve malzeme fiyatları...


Bir eve yetecek güneş paneli fiyatı ne kadar 2024?


Bir eve yetecek güneş paneli fiyatı 2024 yılında yaklaşık olarak 10.000$ - 15.000$ arasında değişmektedir. Bu fiyat 1. sınıf malzeme, mühendislik hizmeti ve işçilik ile on grid - şebekeye bağlı sistem kurulumu için geçerlidir. Onlarca parametreye bağlı olan bu fiyata ulaşabilmek için ihtiyacımız olan belli başlı etkenleri sıralayalım.


Bir eve yetecek güneş paneli kaç kW gücünde olmalıdır?


Müstakil bir eve yetecek güneş enerjisi sistemi kurulumu için ortalama 10 kW panel gücü uygun olacaktır. Küçük ve az tüketimi olan bir villa ya da bir daire için 6 kW sistem kurulabilir. Elektrikli araç kullanan bir müstakil ev içinse 15 kW panel gücü tahmini olarak yeterli olacaktır. Eviniz ya da tesisiniz için gerekli olan fizibilite raporunu bir EPC (mühendislik-kurulum) şirketine hazırlatabilirsiniz (SolarKonsept). Biz hesaplamamıza 10 kW güç üzerinden devam edelim...


Bir eve yetecek güneş enerjisi sistemi için kaç güneş paneli kullanmalıyım?


Ülkemizde çok kullanılan 545 watt 1. sınıf bir panel kullandığımızı düşünürsek 19 panel yeterli olacaktır. Seçilecek panel tipi, gücü ve boyutları çatınızın fiziksel şartlarına göre değişir ve bu şartlara uygun sistem kurulur.


Bir eve yetecek güneş enerjisi sistemi kurulumu için ne kadar çatı alanına ihtiyaç vardır?


Bir panelin boyutları 2-2,5 m2 olacaktır. Bir eve yetecek güneş enerjisi sistemi için 100 m2 alana ihtiyaç vardır. Panelleri silme yerleştirseydik. 50-60 m2 alan kaplayabilirdi fakat elbetteki çatı üzerinde belli alanlar boş bırakılmak zorunda kalacaktır. Hazırlanacak elektrik projesiyle gerçek sonuca ulaşılabilir.


Müstakil bir eve kurulacak 10 kW sistemde kullanılan malzemeler ve tahmini fiyatları nedir?


Güneş Panelleri: 5.000$

Inverter: 2000-2.500$

Konstrüksiyon: 650-700$

Mühendislik: 1.000-1.500$

İşçilik:1.000-1.500$

Ayrıca elektrik kabloları, topraklama, pano, kablo kanalları 1000.-1500$ olarak alınabilir.


Devlete elektrik satmak? Evimde ürettiğim enerjiyi satabilir miyim?


Halk arasında devlete elektrik satmak ya da tedaş'a elektrik satmak şeklinde bilinen bu uygulamada, satış şebekeye yapılır. Yani ilgili dağıtım şirketi vasıtasıyla EPDK'nın belirlediği fiyatlarla serbest piyasaya satılır. Birlikte çalıştığınız elektrik mühendisliği şirketi (SolarKonsept) elektrik projeniz, ilgili dosya ve evraklarla BEDAŞ ya da ilgili idareye Lisanssız Elektrik Üretim başvurunuzu yapar.


İstenen proje ve hesap ve evraklardan bazıları:

Projeyi hazırlayan elektrik mühendisin imza sirküleri

Mühendisin SMM ve Büro tescil belgesi

OG Prensip şeması

AG - OG Kısa devre hesapları

Panel evirici uyumluluk hesapları

İmar müdürlüğünden alınacak statik uygunluk belgesi

Statik proje (inşaat müh. onaylı)

Genel yerleşim planları,

AG-OG Tek hat şemaları

vb. evraklarla birlikte toplam 23 dosya eki dağıtım şirketine teslim edilir.


İlgili idare tüm proje ve eklerini inceler. Her şey uygunsa ve şebekede yer varsa izin alınır.

On grid yani şebekeye bağlı sisteminiz EPC şirketi tarafından anahtar teslim kurulur. Fizibiliteden anahtar teslim kuruluma kadar tüm işlemler 4-6 ay sürer.


Müstakil evimde ürettiğim elektrik enerjisini satmak için bir sınır var mı?


Lisanssız elektrik üretim sözleşmesi yaptıktan sonra sisteminize kurulacak çift taraflı sayaçla, şebekeyle mahsuplaşma yoluyla elektrik satabilirsiniz. Ürettiğiniz enerji tükettiğinizden fazla ise dağıtım şirketi ödemenizi yapar. Fakat tükettiğiniz enerji kadarını şebekeye satma hakkınız vardır. Fazla enerji ya 0 bedelle alınır ya da yüksek vergiye tabii tutulur. Mevzuat sık değişmektedir. Ama evlerde üretilen enerjide esas amaç tüketime yönelik enerji üretmektir. Ticari avantaja dönüştürmeniz kısıtlanacaktır.


Ev güneş enerjisi sisteminde sık yapılan hatalar

  1. En sık yapılan hata güneş enerjisi sistemlerine malzeme alımı olarak bakılmasıdır. Elektrik projesinden malzeme seçimine tüm süreç mühendislik hizmeti gerektirmektedir.

  2. Kalitesiz malzeme kullanımı: İthal edilmiş çok ucuz ve garantisiz panellerin satışı yaygındır. Kullanılan panelin en az 10 yıl tam garanti ve 25 yıl %85 verimlilik garantisi vermesi gerekmektedir.

  3. Akü kullanımı: Akü kullanımıyla ilgili sıkça şikayet alınmaktadır. SolarKonsept, projelerinde sadece lityum demir fosfat pil kullanmaktadır.


Müstakil evime güneş enerjisi sistemi kurmak için nereden başlamalıyım?


Evinize on grid - şebekeye bağlı (mahsuplaşma) bir sistem kurmak için öncelikle elektrik mühendisliği hizmeti veren bir EPC firmasına ihtiyacınız vardır. SolarKonsept fizibilite ve proje aşamasından anahtar teslim kuruluma kadar geçecek sürede sisteminizin tüm ihtiyaçlarını anahtar teslim malzeme ve 15-25 yıllık garantilerle karşılayacaktır. Güneş nerjisi sitemlerinde esas amaç en az 25 yıl ayakta kalacak sistemi kurmaktır.


SolarKonsept ücretsiz danışmanlık ve fizibilite hizmeti için hemen arayın:

0532 548 68 46


çatıda güneş panelleri
Güneş panelleri - mühendislik - anahtar teslim.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page