top of page
  • Editor

Fabrika Çatısına Güneş Paneli - Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi

Güncelleme tarihi: 3 gün önce

Güneş enerji paneli, maliyeti, malzeme listesi, dikkat edilmesi gereken hususlar, kaç yılda amorti eder, ne kadar elektrik enerjisi üretir vb. tüm soruların cevapları... Fabrika Çatısına Güneş Paneli :

Güneş panelleri, fabrika çatısı üzerinde
fabrika çatısına güneş paneli

Çatı ges kurulumu fabrika çatılarında oldukça popüler. Peki neden EPC - elektrik mühendislik şirketleri çatı ges kurulumuna yetişemiyor? Maliyeti ve kurulumun incelikleri? Avantajları ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Bu yazıda tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Fabrika Çatısına Güneş Paneli - Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumu...


SIKÇA SORULAN SORULAR


Fabrika Çatısına Güneş Paneli Koymak İçin Nereden Başlamalıyım?

Çatı güneş enerjisi sistemi kurabilmek için öncelikle bir EPC şirketiyle anlaşmanız gerekmektedir.


EPC Şirketleri Ne İş Yapar?

EPC firması, EPC (Engineering Procurement and Construction) Mühendislik Tedarik ve Kurulum dahil olmak üzere anahtar teslim hizmet veren mühendislik şirketidir. Burada dikkat etmeniz gereken husus, en başından itibaren mühendislik hizmeti aldığınızdan emin olmanızdır. Çatı GES kurulumuna, malzeme alımı olarak yaklaşmanız hiç tahmin edemeyeceğiniz sonuçlara neden olabilecektir. Kurulumun yapılacağı lokasyon, iklim şartları ve onlarca fiziksel parametrenin bir araya gelmesiyle sisteminiz ortaya çıkacaktır. Projede kullanılan tüm malzemeler süreç içinde belirleneceği için örneğin bir panel satıcısı sizin ihtiyacınızı karşılamayabilir. Fabrikanızın ihtiyacı olan panel bambaşka bir marka, model olmak zorunda kalabilir. Antalya ve Kars’ta bambaşka markaların bambaşka modelleri kullanılır. EPC firması tüm bu malzemeler içinde çeşitli tercihleri size sunarak karar vermenize yardımcı olacak mühendislik danışmanınızdır, her şeyden önce. Tüm süreçte hukuki sorumluluğu vardır.


Ürün marka ve modelleri tamamen değişkendir.


Çatı güneş enerjisi sisteminde kullanılan malzemeler nelerdir?

Çatı güneş enerjisi sisteminde kullanılan malzemeler:

1. Güneş Paneli

2. İnverter

3. Konstrüksiyon’dur

Bu en önemli parçalar sisteminizi kuracaktır. Bunların haricinde panolar, kablolama ve sistemin ihtiyacı halinde lityum pil, trafo ve iletim hattı kurulumu da sayılabilir.


Çatı güneş enerjisi sistemi kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Çatı güneş enerjisi sistemi kurulumunda, öncelikle mühendislik hizmeti alarak başlamanız gerekmektedir. Enerji ihtiyacınız proje bütçesi, çevresel koşullar belirlenerek 10 yıllık enerji üretiminizin simülasyonuna bakınız.

Sözleşmeler ve garanti şartlarını belirleyiniz: Güneş panellerinin garanti süresi en az 10 yıl olmalıdır. Verimlilik garantisi ise 25 yıldır.


Fabrikalarda güneş paneli seçimi nasıl yapılır?

Fabrikalarda en az 10 yıl tam garanti ve 25 yıl verimlilik garantisi veren güneş panelleri seçilir. En başta belirttiğimiz gibi bu basit bir satın alma değildir. Kullanacağınız malzemelerde 25-40 yıl devrede olmasını planlayınız.


Örneğin girişimci bir şirketin ithal ettiği güneş panelleri o dönem için bu şirkete ve size uygun şartlar sağlayabilir. Maliyetinizi düşürebilir. Peki, bu şirket 25 yıl bu ürünü tedarik edebilecek mi? Arıza, garanti kapsamı ya da ne sebeple olursa olsun parça değişimi yapabilecek mi? İthal ettiği ürünleri test edebildiği bir laboratuvarı var mı? Kredi kuruluşları ithalatçı firmanın getirdiği panellere kredi verecek mi? Sigorta şirketleri sigortalamayı kabul edecek mi?


Fabrika çatı güneş sistemlerinde bu tip sorularla karşılaşmamak için köklü marka ve üreticilerden malzeme alımı yapılır. EPC ve tüm malzeme üreticileri sözleşmelerle uzun yıllar sürecek bir ortaklık sürdürürler. Bu noktada sevindirici olan ise ülkemizde güçlü güneş paneli üreticileri-markalar bulunmasıdır. Kısacası en iyi paneli seçmeye çalışın. Panel çatınızda 25-40 yıl duracaktır.


İnverter seçimi

İnverterde de güneş panelinde olan kurallar geçerlidir. Mühendislik ya da üretici hatası olarak inverter patlamalarına ve harmonik sorunlarına sık rastlanmaktadır.


Güneş paneli konstrüksiyon seçimi nasıl yapılır?

Konstrüksiyon seçimi çatı üstü güneş paneli sisteminin en önemli üç ayağından biridir. Konstrüksiyonu tanıdık bi firmaya yaptırmayı denememenizi tavsiye ederiz. Uzmanlığı güneş enerjisi konstrüksiyonu olan bir firmayla çalışmanızı öneririz. Unutmayın 40 yıl çatınızda duracak konstrüksiyonun paslanma gibi bir şansı yok.


Güneş Paneli Konstrüksiyonunda Karşılaşılan Sorunlar?

Uzmanlığı güneş enerjisi konstrüksiyonu olmaya firmaların kurduğu çatılarda paslanma sorunuyla sık karşılaşılmaktadır. Hatta ülkemizde birkaç yıl önce kullanılan bir vida nedeniyle de birçok fabrika çatısı pas sorunu yaşadı. Bazı durumlarda bütün çatının iki yıl içinde pasla kaplandığı örneklerle karşılaşıldı.


İşte yukarıda saydığımız çeşitli nedenlerle en az 10 yıl garantisi bulunan birinci sınıf ürünler kullanmak zorundayız.


Şimdi gelelim maliyete:


Fabrika çatısı güneş enerji sistemi maliyeti nedir?

Sistemin enerji ihtiyacına göre değişmekle beraber. Orantısal düşünmeniz koşuluyla…

Fabrika çatısı güneş enerjisi sistemi, 1MW kurulum maliyeti yaklaşık 450.000 dolardır.


Fabrika çatı GES kendini kaç yılda amorti eder?

Fabrika çatı GES lerde hedef süreniz 4 yıl olmalıdır. 4 yıldan kısa zamanda kendini amorti edecekse hemen kurmanızı öneririz. 5-6 yıla kadar plan yapılabilir.6 yılı geçeceğini varsayıyorsanız dikkatli düşünmenizde fayda vardır.

Son yıllarda fabrika çatısına kurulum yapılan ges’lerde birçok proje kendini 2-3 yılda kurtardı.


Bunun nedenlerini sıralayalım:

1. Kredi TL kullanıldı. TL’nin değer kaybı yaşandı. Elektrik dolarla fiyatlandı.

2. Birçok proje uygun kredi alabildi. (Avrupa uyumlu kredilerde kredi faizi 0 saydılar. )

3. Avrupa Kalkınma bankasının hibesine başvuran şirketler, 700.000 dolarlık 1MW kurulumda. 200.000 Euro hibe aldılar.

Birçok şirketin enerji devine dönüştüğüne birlikte şahit olduk.


Bu arada önemli iki not daha ekleyelim:

1. Güneş enerjisi yatırımı peşin parayla yapılmaz. Tamamına yakını yeşil kredilerle yapılır. Uygun finans kaynakları EPC şirketinizle beraber belirlenir. Projeye göre uluslararası finans danışmanlık şirketleriyle çalışabilir, uluslararası ya da ulusal kaynaklar ve avantajlar bulabilirsiniz.

2. Enerji santrallerinde genel kural kendini 4-5 yılda çıkarmasıdır. Hem kurulum hem de işletme maliyetleri açısından güneş enerji santrali en ucuz santral tipidir. Hidroelektrik, termik ya da nükleer santrallerle karşılaştırmasında maliyeti en ucuz üretim tesisidir.


Güneş paneli ne kadar enerji üretir?

Güneş Enerjisinin temel matematiği şöyledir:


1w’lık (güç) panel, saatte 1wh enerji üretir.

1w’lık güneş paneli günde en az 1, en fazla 6 saat tam çalışmış kadar enerji üretir. (İstanbul konumu için) (6-yaz güneşli günler, 1-kış güneşsiz günler)

Yani 1w’lık güneş paneli günde 3 wh enerji üretir.

100 W’lık sistem günde 300kwh,

1 MW’lık sistem günde 3 MWh ayda 90 MWh enerji üretecektir.


Yukarıdaki hesap, konum, coğrafi koşullar, iklim, çatı eğimi gibi birçok parametreye göre değişiklik gösterecektir. Üreteceğiniz enerji EPC şirketiniz tarafından 10 yıl için aylık simülasyon olarak size dosya halinde verilecektir.















Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page