top of page
  • Editor

Güneş paneli fiyatları neden aniden düştü?

Güncelleme tarihi: 10 May


Güneş panelleri, çatı
Güneş paneli fiyatları neden aniden düştü?

2024 Ocak ayında ülkemizde üretilen ve projelerde sıklıkla kullanılan birinci sınıf güneş panellerinin fiyatlarında yüzde 50'ye varan bir düşüş oldu. Bu sayede büyük ölçekli projelerin anahtar teslim kurulum maliyetleri yüzde otuz civarında düştü. Bu ani düşüşün ayrıntıları yazımızda...


Güneş paneli fiyatları neden aniden düştü?


Güneş paneli fiyatlarında 2024'te gerçekleşen ani düşüşün nedeni, 2023 yılında ülkemizde güneş paneline olan talebin, arza oranla çok düşük seviyede kalmasıdır. Bu panellerde kullanılmak üzere ithal edilen güneş hücresi ve hammaddenin, satışı gerçekleşen panele oranla çok daha fazlası üreticilerin elinde bulunmaktadır. Son birkaç yıl içinde panel üreticisi sayısı ise 100'e ulaşmıştır. Burada arz talep ve üretici sayısındaki dengesizlik 2024 Ocak ayında ani bir fiyat düşüşüne neden olmuştur.


Güneş paneli fiyatları 2024'te ne kadar oldu?


Güneş paneli fiyatlarındaki düşüş, özellikle fabrika çatısı ve güneş enerji santrali projelerinde anahtar teslim kurulumların fiyatlarını yüzde 30 aşağıya çekmiş bulunuyor. Böylece:


1 MW fabrika çatısı kurulum anahtar teslim fiyatları, 600 - 650.000 Dolar'dan

400 - 450.000 Dolar seviyelerine düşmüş bulunuyor.


100 kW fabrika çatısı kurulumu, 50-55.000 Dolar seviyesindedir.


Fabrika çatı ve kurulumları enerji santralleri ile ilgili SolarKonsept'ten ücretsiz danışmanlık almak için 0532 548 68 46 'yı arayarak elektrik mühendislerimizle iletişime geçebilirsiniz. Ya da iletişim bölümünde bulunan formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.


Mevcut fiyat düşüşleri öncesindeki seviyede güneş enerjisi sistemleri kendisini 4 yılda amorti etmekteydi. Üretici stok durumları ve güneş panellerindeki yeni teknolojilerin gelişmesiyle fiyatların yeniden eski seviyesine dönme ihtimali nedeniyle, bugün güneş yatırımını kesinlikle tavsiye etmekteyiz.


Evler için güneş enerjisi fiyatları?


Müstakil evlerde kurulan 10 kW'lık sistemlerde fiyatlar 10-15.000 Dolar arasında değişmektedir.


Güneş enerji santrali kurulumu fiyatları düştü mü?


Son dönemde devletin, kurulumunu teşvik ettiği, 10 MW Depolamalı Güneş enerji santrali, anahtar teslim fiyatları 9-9.500.000 Dolar seviyesinden 7.000.000 Dolar seviyesine düşmüş durumdadır. Bu tip santrallerde Lityum Demir Fosfat pilin de yaklaşık 3.000.000 Dolar maliyetle bu bütçeye dahil olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.


Türkiye güneş paneli üretiminde kaçıncı sırada?


Türkiye güneş paneli üretiminde dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. 100 cişvarı üretici ile umut vaat eden ülkemizin aşması gereken çıta ise güneş hücreleridir. Halen panellerde kullanılan güneş hüvreleri Çin'den tedarik edilmektedir.


Fabrika çatı kurulum - Ücretsiz Danışmanlık - SolarKonsept - 0532 548 68 46

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page