top of page
  • Editor

Mahsuplaşma

Güncelleme tarihi: 10 May

Mahsuplaşma nedir? Güneş enerjisi sistemlerinde lisanssız elektrik üretimi... Güneş enerjisi elektrik üretimi ve satışı... Akılınızdaki tüm soruların cevapları...


Güneş panelleri bulunan bina
Mahsuplaşma


Mahsuplaşma nedir?


Güneş enerji sistemi bulunan tesislerde çift taraflı sayaç vasıtasıyla, üretilip şebekeye aktarılan elektrik enerjisiyle, şebekeden çekilen enerjinin birbirinden düşülerek farkın ilgili tarafa ödenmesidir.


Halk arasında devlete elektrik satmak ya da tedaş'a elektrik satmak şeklinde bilinen uygulama, enerji santrali lisansı olmayan güneş enerjisi santral ve sistemlerinin çalışma şeklidir.


Bu sistemde satış şebekeye yapılır. Yani ilgili dağıtım şirketi vasıtasıyla EPDK'nın belirlediği fiyatlarla serbest piyasaya satılır.


Mahsuplaşma nasıl yapılır?


On grid yani şebekeye bağlı sisteminiz için öncelikle bir EPC şirketinden fizibilite yapmasını istersiniz. Anahtar teslim kuruluma kadar 4-6 ay sürecek tüm işlemlerinizi bu EPC şirketi sürdürecektir. Fizibilite size uygunsa EPC şirketlerindeki elektrik mühendisi sistemin elektrik solar projesini çizmeye başlar. Ve idarenin istediği proje hesap ve evraklar EPC şirketi tarafından toparlanmaya başlanır.


İstenen proje ve hesap ve evraklardan bazıları:

Projeyi hazırlayan elektrik mühendisin imza sirküleri

Mühendisin SMM ve Büro tescil belgesi

OG Prensip şeması

AG - OG Kısa devre hesapları

Panel evirici uyumluluk hesapları

İmar müdürlüğünden alınacak statik uygunluk belgesi

Statik proje (inşaat müh. onaylı)

Genel yerleşim planları,

AG-OG Tek hat şemaları

vb. evraklarla birlikte toplam 23 dosya eki dağıtım şirketine teslim edilir.


İlgili idare tüm proje ve eklerini inceler. Her şey uygunsa ve şebekede yer varsa izin alınır. Uygun proje ve evraklarla başvurmamız. Onaylanacağı anlamı taşımamaktadır. Şebekede güneş enerjisine verilen yer sınırlandırılmıştır. Yani halk arasında bilinen tabiriyle trafoda yer olması gerekmektedir.


İdare izniyle beraber bir yıl içinde tesisin kurulumunu gerçekleştirme hakkınız vardır.


Mahsuplaşmaya dayalı (on-grid) sistem anahtar teslim kurulum ve uzman mühendislik hizmeti için SolarKonsept'le iletişime geçebilirsiniz:



Mahsuplaşmada iyi haber: İstanbul'da tüketip Konya'da üretebilirsiniz.


Son mevzuat değişiklikleri - 2024, güneş enerjisinden faydalanmak isteyen sanayi kuruluşları için umut verici. Mahsuplaşma için gerekli olan aynı dağıtım şebekesine bağlı olma şartı kaldırıldı. Böylece bir sanayi kuruluşu İstanbul'da tükettiği enerjiye karşılık, örneğin Konya'da kurduğu bir santralle mahsuplaşabiliyor.





Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page